Pages

Thursday, 19 January 2012

30DBC: Day 9 - Soira Lumangad, When I'm Missing You

Hasil Ketak Ketik Magic Spell Witch Vera at Thursday, January 19, 2012
Spells Started 1:00PM, 19 January 2012.

Hallo, Moshi Moshi Dear Worldians! Ni Men Hao! Anyeonghaseyo! Haha :)

Yes, finally I'm done with all of my examination papers. *Sing Sing, Dance Dance*. Wohoo (!). Hahaha (!). As for today's challenge for the 30 Days Blog Challenge, I shall be writing about 'A Song To Match Your Mood'. This is very special topic for me. Hahaa. (!). Why2? Mungkin sebab saya baru habis Exam kut (?). AHahaha (!). No lar, sebenarnya baru semalam saya berjaya download this song. Terlebih dulu, this song is a Dusun Song, tapi takpa, saya try buat English Translation untuk this song nanti k (!). Bersama dengan lirik sebenar of this song. Nak tahu lagu apa (?). Lagu "Soira Lumangad" by Jamirus Jumian. Maksudnya dlm Malay adalah "Ketika Merindui" Haha (!). Actually here (USM) cannot browse Youtube, saya susah hati juga, macam mana mahu dengar this song; tapi tak tahu macam mana, main klik-klik, terdownload akhirnya this song, walaupun bukan video. Saya ter-download audio mp3 this song sahaja tapi saya betul-betul happy (!). This song reminds me of someone actually. ^_^ Apa kata dengar dulu (?). Tapi kena off-kan my Avril Lavigne kat bawah dulu lah. Hee. Jeng3. Hahahaa (!).


This song baru seja diterbitkan, ertinya it's a new song dalam industri muzik Sabah. Haha. ^_^ Sekarang telah berjaya memasuki carta Juara Lagu Dusun.. He's such a talented singer. Haha. Ba, masih boleh undi lagi caranya taip JLD JAM send to 32776. Hahaha (!). Sempat lagi saya promote owh kan (?). Hee. Bawah ni adalah lirik of this song (saya bagi dalam Dusun Language dahulu k? Haha). ^_^

Soira ku lumangad dika
Intangan ku ino MMS nu
Siratan ku ih gambar nu di poin'suau
Pomolingo'd ti kolungguyan ku

Sokiro'd langadon koh doho
Intangai oku do'id Facebook ku
Okito nu ih turosku do poing'gambar
Miagal koilo'd poin'langad koh

Sundung do baino sopinsodu toh
Langad ku doid dika au milo tumalup
Iti noh matu komoyon do tulun
Sodu id mato nga' somok id ginawo

Mulong pod' au toh kopikito
Sopi'atod-atod tod' SMS
Patatapo toh ginawo om kotumbayaan
Do kopiiso toh insan tadau

Mesti kengkawan nak tau juga the meaning of the song kan (?). I tried my best to give English Translation for this song k (!). If any Sabahan friends yang mengerti sama, and notice ada yang tak berapa sesuai, bagi tau saya k (!). Hahaha. Sebab, saya pun masih dalam proses untuk belajar this local language. *Smile*. Hahah..

When I'm missing you
I'll be looking  at your MMSs
Browsing through all your nice pictures
To cure this my tiresome of missing you

If you're missing me
Just look at me in my Facebook then
You'll see my face's picture in the pose
It's like that I know you're missing me

Even we're far away in distance with each other now
My misses for you  couldn't fades away
This could be what the others meant that
Even we're miles away from each other's eyes
We're close in our heart

Even we could not see face to face
Let's us keep on sending SMS to each other
Stay with our love and our trust
That we'll be together one day

Itu lah translation yang mampu saya sediakan. Hahaa (!). Harapan, at least kawan-kawan yang lain boleh lah faham apa yang cuba disampaikaan with this song k (!). It's a story of two lovers, yang berjauhan antara satu sama lain. Bila mereka saling merindu, oleh kerana tidak dapat bertemu, MMS, SMS, Facebook, itu lah sahaja yang mampu menghubungkan that kerinduan and yang mampu mereka lakukan. Tapi, walaupun mereka berjauhan, rindu mereka tak akan hilang, sebaliknya akan cuba terus mengekalkan hati masing-masing dan juga kepercayaan di antara satu sama lain, saling percaya bahawa akan sampai saat mereka akan disatukan.

Saya Sabahan, jadi kawan-kawan, jangan hairan lah kalau saya suka dengar lagu-lagu dari sana ya. Hahaha (!). It keeps my remembrance terhadap that state, Sabah Land Below The Wind, and untuk ubat kerinduan saya terhadap mereka-mereka yang saya sayangi di sana. Saya pun harap, orang yang saya rindui and sayangi di sana itu akan selalu mengingati saya. Tahu bahawa saya juga sangat merinduinya dari sini. :) Tak sabar untuk balik next sem (!). Huhu.

Oh, feely pula kan (?). Hahaha. Have a nice Thursday everyone (!). So bad saya belum habiskan proses packing saya, malam ni mesti sumbat masuk semua dalam stor (!). No exception (!). Hahaha. Kengkawan lain, jangan lah lupa rindu-rindukan sesiapa yang berkenaan juga ya (!). Wink2. Hihihi. *Witch Laugh2*.

Thanks for reading Witch Vera story-mory spells (!). Nanti kita jumpa lagi k (!) Hahaha. Adjaa and Peace (!) ^_^


0 Wizard Spells Here:

Post a Comment

Witch Vera Feels Grateful To Have Wizard's Messages Today! Wee... Hahaha!

Latest Deals ! Click - Click On For More Great Deals!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

TMOD: Witch Vera and Her Magic Spells Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting