Pages

Sunday, 4 March 2012

30DBC: Day 21: My Pets Are My Friends Too! (Hehe)

Hasil Ketak Ketik Magic Spell Witch Vera at Sunday, March 04, 2012
Spells Started at 10:10PM, on 4 March 2012.

Hallo, Ni Men Hao Dear Friends! Konichiwa! Haha :D

It was all raining today, mostly in the morning that it felt so.. very the nice to keep myself under the blanket. Hehe. My bad - I didn't make it to go to the church today and I felt terrible about it. Siapa suruh koe Vera! Kata mau tidur awal, tapi tidak pandai dengar. Tengok lah apa jadi, you failed to wake up early in the morning! Nah... Kotoh! Hohoho. *Baru tahu memarahi diri sendiri*..Heee. I wondered what have been up with my CUS friends today, I bet that they've watched the film - Devil Inside Me - Huhuhu.... I wanted so much to watch it, but if the others have already went to see it, who'll be my companions later (?). I'm for sure would be shivering all over my body if I watch it alone, but I must see it, no matter what (!). Hohoho.

Haizz... How larr... I am so lame sometimes, well quite a lot actually. Hee.. This really makes no good to me; and I'm in my final semester some more. Tua ready! But still act like a child for so many times. If 2012 is meant for me to get married, I'm for sure would become a terrible wife too! Hehee. Anyway, enough with these merapu punya words.. Saya keluar tajuk boleh tahan jauh sudah ni... Muahahaa. Topik utk hari ini for the 30 Days Blog Challenge is "Your Pets". Jadi, nampaknya saya akan story-mory tentang binatang peliharaan saya pada hari yang mulia ini. Hehehe..

I prefer Cat and Dog as my pets only. Hee .. photo source: http://www.lolgallery.com

Honestly, I never have my own pets in my whole life. Hee. Binatang peliharaan yang ada di rumah itu semuanya dijaga bersama oleh my family. Tak kisah kucing, anjing, ayam, itik etc... Hohoho. Rutin bagi makanan tu pula bergilir.. Hahaks. If today adalah giliran my brother, next days would be me and my sisters, lepas tu my parent pula. Hahaa (!). Bab bagi doggies makan tu saya paling lembab. Hihi. Cara jaga doggies di kampung dengan bandar tak sama, our doggies tergolong dalam first group tu jadi al maklumlah keagresifan mereka time makan. Mahunya 'bersilat' juga time bagi makan, siap kayu di tangan. Jadi pengawal keselamatan. Hahaks. Itu baru di Ranau, di Tamparuli lain lagi kejadiannya. Hahaha.

Nanti bila dah kerja,saya nak doggies macam ini. Dua ekor ok! Hehe. Photo source: http://officialtoplist.blogspot.com

I love dogs by the way. Saya masih ingat, masa sekolah rendah, saya dan family bawa balik sekor anak anjing dari kampung, namanya si Kimut. Why Kimut? Sebab, my auntie jumpa this dog merayau-rayau di Tuaran, berdekatan dengan tempat dia kerja, belakang kereta lama yang sudah hampir remuk besinya. 'Kimut' means remuk atau bengkok sana sini. Hehe. My aunt, memang sangat sayang binatang, abandoned dogs atau cats yang dia jumpa mesti kena angkut bawa balik. Kimut pla sangat comel, bulunya panjang dan tebal. Me and adik-adik merayu-rayu smbil menangis-nangis, suruh our parent bawa balik Kimut ke Ranau. Hehe. So, we got her. Hehe.

Rupa Kimut ada sedikit sebanyak like this kind of dog - Belgian Tervuren Dogs. photo source: http://www.dooziedog.com

Kimut bukan sebarang anjing bagi saya. She's unique.Masa tu, my family belum ada own transport lagi. Kami just boleh balik sekali setahun ke Tamparuli masa tu, dan biasanya my family dari Tamparuli yang datang Ranau ambil kami masa tu. Next year, macam biasa that night kami tunggu mereka datang lagi. Nak tahu, Kimut menyalak seharian malam tu. Dan salakannya makin kuat bila ada lampu sebuah kenderaan kelihatan dari selekoh yang jaraknya masih lebih kurang 100 meter. She ran towards it, dan bila that kenderaan berhenti depan rumah, baru kami sedar, they were my uncles and few cousins has come. Menakjubkan, walaupun selepas setahun, Kimut masih boleh ingat bunyi van my uncle.

rupa Bulldog puppy yang sebenar. pindik2, tagap2.. hehe.. photo source:
http://sakura-pet.blogspot.com

Since then, we realized yang Kimut bukan ordinary dog. Walaupun she's a female dog, tapi dia rajin ikut may father pergi ladang. My whole family memang sayang sangat dengan Kimut. Kimut gave birth to many cute puppies and some of them, kami hantar ke Tamparuli. Ada juga yang kena adopt oleh orang lain. Asal ada orang datang rumah mahu  adopt puppies, saya mesti akan nangis masa tu. Apalagi bila mereka pilih puppies yang saya suka. Banyak nama puppies yang saya masih ingat macam Bulldog, Blackie, Brownie, etc.. Hee. Banyak masa juga saya marah-marah dengan my parent gara-gara that thing. Hahah. Tapi lama-lama saya sedar, tak apalah. Just hope mereka jaga baik-baik, and keturunan Kimut berkembang... Pendekkan cerita, Lama juga Kimut dapat bertahan hidup with us.. almost 10 years.. Dia mati sebab sakit tua. :(

Guntopod in memory.... I miss you...

Masa pindah sekolah ke Tamparuli and tinggal bersama with my aunt, ada dua ekor binatang peliharaan my aunt yang saya sangat suka. One dog named Korea dan one cat named 'Guntopod'. These two pets, memang saya sangat sayang. Hehehe. Walaupun bukan lah baka anjing atau kucing yang ber-class tapi mereka ada kisah dan keunikan sendiri. Guntopod anak kucing satu-satunya yang terselamat masa serangan sekor kucing jantan, kittens lain semuanya bergelimpangan mati masa tu. (It was a terrible night for their mother I guess..Huhu)... Guntopod means 'Yang Tertinggal'. Bila dah besar, he's so cute, gumuk lagi (!). Hahaha.

Korea... Miss u too...

Korea pula asalnya anak anjing yang dilahirkan nyawa-nyawa ikan. Kecil dan pucat. Kami ingatkan dia takkan dapat survive masa baru dilahirkan. Hidung Korea pula berwarna pelik masa tu, warna pink dan mata dia macam mata piggy - pig. Hehehe. My aunt bagi nama Korea sebab dia rupa lain berbanding anjing-anjing lain di kampung masa tu. Hahaha. Kira macam foreigner look lah kunun. Hihi. Bulu Korea selalu gugur masa membesar, bertompok sebab ada kulit yang takda bulu, sampai luka-luka. Tak tahu apa yang my aunt ubatkan, lepas tu bulu Korea tumbuh lebat, tebal dan bersih. Dari jauh, bila nampak Korea berjalan, bulu dia yang putih tu macam bersinar. Hahaha. My aunt, kadang-kadang jahat juga. Asal siap kerja di sawah, dia sengaja tolak Korea ke dalam parit titian, apa lagi, basah kuyup that dog. Pandai merajuk juga, next day bila turun sawah, dia mogok tak mahu ikut sudah. Hehehe.

Demikianlah cerita my pets... Bila di USM, saya tak dapat main dengan Korea dan Guntopod lagi. Guntopod pula sudah passed away, saya tak sempat tengok dia lagi... Sampai sekarang saya masih rindukan that cat, saya rindu masa saya tidur, dia pandai meyelinap masuk bawah selimut and tidur dengan saya. Korea pula sudah tua... Saya benar-benar harap dapat jumpa that dog lepas habis study nanti..

btw, ini kawan kecil kita, dia punya pet itu snake... O.O' ohmaigod... tsk... tsk..
photo source: http://www.snakesworld.webs.com

Mungkin setakat ni seja story mory untuk topik hari ini. Lain topik kita jumpa lagi, n thanks for reading Witch Vera spells! (^_~)m


3 Wizard Spells Here:

FatinKpopLover said...

amboi wak eh. panjang nyer cerita. hehe..sowie ye maleh nak baca habis. :)

but brapa umo U? rasanya u lebih muda dr I yg dah tua. umo sudah 21 tahun tp lagi la mcm budak2. hehe~ :)

anyway nice story la dear. :) jemput baca entry baru saya..

BLuRpL3 said...

thanks ye witch vera sudi visit our blog. do follow us & keep in touch =)

Witch Vera said...

Fatin::

Hahaha... Penyakit menulis, bila start susah pla nak berenti... hi3... Im 23.. sama la.. me too like budak2 wat.. hahaks...

BlurP::
Hahaha..sesama... nti sy lawat2 lg... :)) tenkiu.. ha ha

Post a Comment

Witch Vera Feels Grateful To Have Wizard's Messages Today! Wee... Hahaha!

Latest Deals ! Click - Click On For More Great Deals!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

TMOD: Witch Vera and Her Magic Spells Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting