Pages

Tuesday, 22 May 2012

Makanan Bajet - Five Stars! (Hehe)

Hasil Ketak Ketik Magic Spell Witch Vera at Tuesday, May 22, 2012
Spells Started at 12:27AM, on 22 May 2012.

Hallo, Anyeonghaseyo Dear Worldians! How Ya doing? Haha.

Few weeks ago, I've been in this situation where I get pissed off by some particular person in my life. You see, even the person that you can consider as someone closer could be so annoying to you sometimes, and when they do, it feels really bad, more bitter than anyone else. Hoho. However, enough with rambling about those people, let them with their life and let me be myself. I've had enough of being an observer and digesting everything alone. It's really tiring me up. Not that I'm going to be less concern over people in my life but if it  only makes you hurt, you'd better stop and go on with your life. :) Hahaa. Oh, I've restricted them in Facebook and hide any updates from them, so they won't appear in my FB News Feed. Cruel? I'm selfish? Immature? Whatever you name it, I won't bother. It's not about I hate them, but I have to find ways to heal this wound in me. Not seeing their updates somehow could help me to forget them and what they have done to me. :) It's clear, rite? :)

macam2 ada, pilih jangan tak pilih.. hehe.. photo source:
laman-seri.blogspot.com

Okay, enough about them. Hihi. I was reading my roomate's Ujang Magazine when I saw this column titled 'Makanan Bajet', wrote by Alia from Ujang, Bil 428. Hoho. I think they are quite true, and I could agree to most of them as I have experienced it myself. Hahaha (!). Okay, what's the first 'Budget Food'? Anyway, I think I'll be using 'rojak language' quite a lot after this. Hehehe (!). wink2. 1st Budget Food?? Ofcoz la it's Instant Noddle.. Muahaha. Paling manang (!). Hahaha. You name it, very easy one. Maggi, Mie Sedap, Mamee, Indo Mie, Cintan Mee, Rama, Always Ibumie..and banyak lagiii.. Asal masuk kedai serbaguna, mesti boleh nampak penuh satu baris ke tiga empat baris dengan produk mee segera ni. Hahaha. Tak cukup dengan tu, produk mee segera resepi luar pun boleh dapat contoh Ramyum dari Korea tu. Hehe. Yang bestnya, reason why Instant Noodle ni paling juara adalah sebab package nya yg datang 5 bungkus sekaligus. Hohoho. Bayangkan, ambil contoh Mie Segera Mie Sedap Mi SUp Perisa Soto, sebungkus RM3.60. Bagi 5, sebungkus kos RM0.72.. Murah kan (!). Sebungkus tu dah boleh buat kenyang tauu.. x tau la kalau ada yg masak dua sekaligus.. hehehe... Bila money2 dah semakin merundum, Instant Noodle memang pilihan utama, termasuklah diriku ini.. wakakak...

terima kasih kedai mamak kerana menyediakan makanan ini.. hehee
photo source: yenz-nal.blogspot.com

Second 'Budget Food' is Roti Canai. Tau tak Roti Canai tu apa?? Hahaha. Mestilah semua tahu kan. Roti yang banyak dibuat di kedai mamak tu cth Khaleel Restaurant yang memang dekat dengan kediaman pelajar kat USM. Hohoho. For me, this food memang agak bajet, sebab 1 piece tu (roti canai biasa) biasanya akan kos around RM1.20-RM1.80. Nampak memang kecik, nipis pula tapi sekali dah telan masuk, kenyang juga (!). Hehehe... Saya jarang beli Roti Canai ni tapi dari pengalaman makan this food, saya boleh setuju jugak sifat 'bajet' yang ada dalam makanan ni.. Hahaha. (!). :p

sungguh enak dimakan begitu saja.. hehehe.. photo source:
tadikaislamnurhaziq.blogspot.com

Third 'Budget Food'? Hahaha... Mempersembahkan Roti Krimm... Hehe.. Dengar nama mesti macam tak jelas Roti Krim ni macam mana rupanya kan (?). Rupa Roti Krim macam gambar atas tu lah. Roti berkrim yang dibungkus secara pek dan biasanya berkos RM0.60 - RM1.80. Roti Krim biasa perisa jagung, cokelat, vanilla and jem biasanya around RM0.60 - RM1 tapi Roti Krim yang lebih 'sophisticated' contoh tambahan sosej dan susu akan kos lebih sedikit. Hehee.. Bila money2 dah nazak, haaa makan Roti Krim ni saja pun rasanya dah makan makanan enak lazat dan lemak berkrim tauu. Heehhe...

habis sepiring ni kalau dah lapar.. hehe.. photo source:
payakumbuh1.blogspot.com

Makanan Bajet yang keempat ni pula namanya Biskut Lemak. Hehee. Aik, tadi Roti Krim, ada sama tak (?). No larr, they are different. Haahaha.. Ingat tak biskut-biskut kecil bentuk empat segi tepat yang korang selalu borong dari kedai serbaguna tu (?). Tak kisahla jenama Lee, Hapseng, Pesta etc, tapi biskut-biskut ni selalu korang celup dalam cawan susu, kopi O, milo, teh o dan sebagainya. Hahahhaa. Bagi korang yang tak tau, Itu la biskut lemak. Hehehe. Memang pekena dengan secawan kopi, susu, milo dan minuman-minuman panas yang sewaktu dengannya. Sedappp... Hehehee. :D

yummy.. sedap nyer... mcm mkan kat hotel (walaupun beralas daun pisang)..hehe
photo source: NasiLemakLover.blogspot.com

Makanan Bajet kelima ni kalau korang tak tau, memang nak kena lah jawabnya. Hahaha. Joke2. jeng3x, inilah dia Nasi Lemak Bungkus... Wee.. Hahahaa.. ^_^ Saya paling suka makanan yang ini sebab murah, enak, dan mengenyangkan pula. Hahaha (!). Kos sekitar RM1 - RM1.80.. Tapi makanan ni sekarang dah jadi trend 'menu sarapan' so kalau nak dapat Nasi Lemak Bungkus yang masih fresh, kena la rajin bangun awal pagi and turun beli. Kalau tak, melepaslah jawabnya.. Hehehe... Kat area USM ni, saya paling suka beli nasi lemak kat Kafe Desasiswa Tekun dan Kafe Subaidah. Kat Kafe Subaidah tu sngat sedap (for me lahh..). Hanya RM1, Seawal jam 8 dah habis biasanya... Hohoho... Dapat makan Nasi Lemak Bungkus tu dah kira OK la tu kalau kewangan tengah merudum kan (?). Hahaa. Masih berbaloi.. Hihi..

yummy.. yummy... satu McD, satu tu KFC, satu lagi Burger King! Hahaks..
photo source: aidahjune.blogspot.com

Haaa, yang ni mesti korang macam tak percaya, makanan bajet yang keenam adalah Burger !! Hahahaa... Tapi menurut Alia, burger yang ni hanya boleh didapati di gerai burger tepi2 jalan tu saja. Memang betul lah, kalau nak burger yang 'sophisticated' macam kat McD, KFC, Burger King or Marry Brown tu memang kos berganda lah.. Hahaha.. Sangat setuju dengan pemilihan makanan ni, al maklumlah beta sendiri pernah merasainya. Hohoho. Money2 tengah nak mampus, so saya singgah membeli burger RM1.50 kat gerai burger tepi jalan berdekatan area RST, USM. Balik bilik and makan, dah rasa macam makan kat McD n KFC lah pulak.. Hehehe... Mengenyangkan (!). Perut kenyang, suka ati lah jawabnya..Muahahaa... :p

sardin tu pun kira bajet juga, kalau ada peti sejuk nak simpan lepas buka... hehe
photo source: cahayachenta.blogspot.com

Ni makanan bajet yang ketujuh and paling last disenaraikan - Nasi Putih + Kicap + Telur Mata Kerbau. Hahaha... Sangat setuju (!). Hahahhaa... Kalau yang dah duduk kediaman sendiri, boleh masak sendiri. Bagi yang student pula, biasanya kita beli saja nasi putih dengan telur mata then minta tauke bubuh lah kicap kat atas tu.. Hehehe... Masa tu, mesti tauke sengih panjang.. Faham-faham lar tu jawabnya.. Heehe... Kita pun sengih manjanggg juga sambil cakap 'thank you...' hehehee... :p

So, itulah semua makanan bajet yang boleh dipertimbangkan masa kewangan, money2 tengah nak K.O. Hahaha... Untuk yang dah kerja, masa nak dekat hujung2 bulan nak tunggu gaji masuk, n bagi yang student pula masa nak tunggu bekalan 'PAMA' masuk dalam akaun. Tau tak PAMA tu apa..?? Hehee.. PAPA + MAMA ... Hehehee... Masa ni lah, setiap syiling amat berharga.. Setiap pembelian, amat berharga.. Hehehe.. Deritanya tak payah cerita lah, rasa macam duduk dalam zaman darurat pun ada... Tak bestnya, terpaksalah menahan diri nak beli makanan sodap2 kat luar tu, tapi bestnya... anda berdiet secara tidak langsung.. wakaka... Dah jadi slim-melim pula, kan seronok.. hahahah (!).

Kalau alami situasi macam ni lepas ni, tak payahlah risau sangat lagi. Walaupun wang dah jadi ciput, banyak juga 'menu option' macam yg dicadangkan oleh Ujang ni.. hehehe.. Tambahan option lain, bread dimakan dengan sambal nasi lemak (minta tauke bungkuskan berdasarkan harga, cth nak minta RM0.50 begitu..) atau kalau ada alat memasak sendiri (biasanya rice cooker), bersedialah beli beras dlm kuantiti banyak supaya boleh dimasak masa tengah sesak. Lauk beli secara bungkus dan minta tauke yang bungkuskan berdasarkan harga yang ditetapkan dalam bajet. Cth: sayur kubis tumis RM1 dan Telur dadar keping (RM0.70). Balik bilik nanti tinggal makan bersama nasi putih yang dah ditanak.. Hahahaha..>>>pengalaman sendiri<<<

Ok lah, banyak pula Witch menulis malam ni, nak sambung buat kerja la pula. Hahaha. Makasih reading Witch Vera spells and have a good nite !! Hahaha ^_^ Adjaa..


0 Wizard Spells Here:

Post a Comment

Witch Vera Feels Grateful To Have Wizard's Messages Today! Wee... Hahaha!

Latest Deals ! Click - Click On For More Great Deals!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

TMOD: Witch Vera and Her Magic Spells Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting