Pages

Saturday, 13 October 2012

SBC Day 29: How To - Remove Facebook Timeline!

Hasil Ketak Ketik Magic Spell Witch Vera at Saturday, October 13, 2012

Spells Started at 3:50PM, on 13th October 2012

Hallo Worldians! ;)

Hari ini barulah dapat menyambung lagi Cabaran Summer Blog Challenge ni... Maaf TMOD, selalu tak dapat update on time ya... Okey, banyak nak catch up ni... Hehehe.. Start with this one Day 29 - Write A "How To" Post.. Hahaha... Actually, it's bit hard for me walaupun memang banyak 'How To' article yang kita boleh search dalam internet kan.. Hohoho.. Bukan lagi banyak, berlambak okey. Sebab itulah kowt, orang selalu cakap, dgn ICT, segalanya berada di hujung jari :D Hahaha..

Fikir punya fikir, saya buat lah keputusan untuk tulis tentang 'Remove Timeline' sebagai subject 'How To' post saya pada kali ni.. Haha.. Mesti banyak antara korang yang dah tau about this kan, and maybe dah pown guna app ni.. Tp bagi yang tak tahu lagi, and teringin nak dapatkan rupa layout Facebook yang lama tuh, bolehlah baca-baca lagi key.. Hahaha... ;)

Just nak share awal2, bila korang dah install app tu, kena ingat yang Facebook Classic Template tu hanya akan boleh di-view/dilihat oleh korang tau.. Means, bila kita buka Facebook, kita akan nampak profile FB kita, etc dalam FB tu dalam layout FB yang klasik tuh.. Bukan Timeline... :D Same thing bila kita view profile orang lain dlm FB, akan papar dalam old layout. Tapi bila FB friends kita view profile kita, mereka still akan nampak profile kita tuh dalam layout Timeline. Melainkan mereka juga install app yang sama dalam browser mereka, barulah mereka pun akan view FB dlm old layout. *smile*

Selain tu juga, app ni hanya akan berfungsi berdasarkan browser yang korang pilih untuk install-kan application ni tauu.. Contoh, saya installkan hanya untuk browser Google Chrome saya, so bila saya buka FB dengan menggunakan Google Chrome, for sure saya akan nampak Facebook tuh dalam classic template. Untuk browser lain seperti Internet Explorer (IE) and Mozila Firefox, saya tak install, so bila saya  log in Facebook dengan kedua browsers ni, saya still akan boleh nampak Facebook dalam layout Timeline. :D

Sebabnya nak guna application ni walaupun dah tahu yang tak semua akan nampak FB kita dalam old template tu, adalah sebab nak kurangkan effect 'serabut' yang korang mungkin alami lepas guna Timeline. Hahaha... Firstly, saya memang excited guna Timeline tapi lama kelamaan tu saya jadi pening dan messed up dengan Timeline. Apa taknya, kiri kanan nak kena tengok, biji mata ni pandai letih juga tau.. Haha... Compared with old FB yang hanya perlukan kita browse ke bawah aje kan, yang lebih mudah... Dah jumpa app ni. lega lah sikit... Hehehe... Okey dah panjang pula cerita saya ni... Tak nak buang masa.. Korang follow step bawah ni kay... :D

STEP 1. Decide korang nak install Application ni dalam browser mana satu. Google Chrome ke, IE ke, Mozila ker... Dah (?). Ok, boleh teruskan. Hahaha.
STEP 2. Korang click >> LINK << ini... Ni website Timeline Remove tuh. Lepas ni korang dah boleh buat sendiri installation process dia sebenarnya, tapi nak refer sini terus pun boleh juga. :p haha
STEP 3. Lepas korang kena bawa pergi page tuh, korang ada dua pilihan. Install dengan cara:

cari bahagian ni dalam page tuh, and click. ATAU

browse lagi bawah, and korang akan jumpa part ini. click browser yang berkenaan. :)

STEP 4. Kedua-dua pun akan show korang box macam bawah ni. Click ADD aje..


STEP 5. Download and Adding to (Nama browser yang korang guna). Cth Adding to Google Chrome.

akan muncul di bahagian bawah skrin komputer (auto-adding), ATAU

(manual-adding), ni perlukan permision korang dulu barulah download & adding boleh dibuat.

(For manual-adding), korang kena click 'open' file yang dah di-download terlebih dulu. Akan show something macam atas ni. Click Install.. :D

STEP 6. Lepas Adding process tu siap, page baru pula akan muncul, sumthing macam bawah ni.

Page ni untuk remind korang untuk Restart Facebook Page korang. Try ler Restart. Layout dah berubah, kan..?. :D


STEP 7. Happy Enjoying Facebook in OLD and NEW Layout kengkawan! Hee.. :D



Harapnya, this post boleh lah help korang sedikit, mostly for those yang masih mencari kaedah untuk hide-kan Timeline kay...  Thanks reading, jumpa lagi next post... k..baiii... ^_^


Read My Other Posts on Summer Blog Challenge >> HERE <<


1 Wizard Spells Here:

EPPY - the Rawr! said...

hye! miss rawrer tag awak!jum kita sama2 meriahkan segmen nih!

http://eppy25.blogspot.com/2012/10/contest-segmen-bersama-warna-kegemaranku.html

Post a Comment

Witch Vera Feels Grateful To Have Wizard's Messages Today! Wee... Hahaha!

Latest Deals ! Click - Click On For More Great Deals!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

TMOD: Witch Vera and Her Magic Spells Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting